pexels-pixabay-juoksu

Kehity pikavauhtia rutiinien avulla

Nykypäivän hektisessä ja nopeatempoisessa maailmassa saatamme välillä kokea olevamme matkustajan paikalla. Tasapainottelemme jatkuvasti eri vastuualueiden kanssa, kohtaamme odottamattomia haasteita ja yritämme ehtiä harrastamaan. Kaiken tämän kaaoksen keskellä voi olla vaikea löytää tasapainoa. Hallinnan tunteen ja rauhan palauttamisessa rutiinien luonti näyttelee tärkeää roolia.

Rutiinit ovat muutakin kuin tylsiä yksitoikkoisia toistoja. Ne tarjoavat rytmiä, tehokkuutta ja merkityksen tuntua päiviimme. Kun onnistumme kehittämään uuden rutiinin, kyseinen asia alkaa rullaamaan “automaatiolla” jolloin pääkoppaan vapautuu uutta tilaa ja energiaa, joka voidaan ohjata uusia ja merkityksellisiä asioita kohti. Katsotaan muutamia käytännön askeleita, joiden avulla voit saavuttaa paremman hallinnan elämääsi.

  1. Prioriteetit kuntoon! Ennen kuin perehdymme rutiinien luontiin, on tärkeää tunnistaa itsellesi tärkeät prioriteetit. Pysähdy hetkeksi miettimään ja tunnista itsellesi oikeasti tärkeät asiat elämän eri osa-alueilla. Mikä on perheessä tärkeää? Entäpä terveys ja henkinen kasvu jne. Onko treeneissä tavoitteena kehittää voimaa, kestävyyttä, juoksutaitoa vai kenties liikkuvuutta? Omien prioriteettien tunnistaminen auttaa sinua rakentamaan rutiineja, jotka ovat linjassa sinulle tärkeiden asioiden kanssa. Kaikkeen ei yksinkertaisesti voi löytää tarpeeksi aikaa.
  2. Aseta selkeät tavoitteet. Kun olet oppinut tunnistamaan itsellesi tärkeät prioriteetit, aseta tarkat ja mitattavissa olevat tavoitteet, jotka haluat elämän eri osa-aleilla saavuttaa. Esimerkiksi jos prioriteettinasi on voida fyysisesti hyvin, voit asettaa tavoitteeksesi saada kohtalaisesti hengästyttävää liikuntaa vähintään 30 min päivässä. Kenties haluat ennaltaehkäistä vammoja, jolloin tärkeää on sitoutua joka iltaiseen lihashuoltoon. Tavoitteet auttavat suuntaamaan energiaa oikeaan suuntaan ja tuo tarkoituksen tuntua päiviin. Tavoitteet auttavat myös luomaan toivottuja rutiineja.
  3. Määritä aamurutiini. Tapa millä aloitat päivästi antaa sävelen koko loppupäivälle. Kehon sisäisen vuorokausirytmin optimoinnin kannalta olisi tärkeää, että herääminen tapahtuisi suurinpiirtein samaan aikaan riippumatta päivästä. Suunnittele aamurutiini, joka piristää ja valmistaa sinua tehokkaaseen päivään. Tämä voi olla esimerkiksi juoksulenkki, ravinteikas aamupala tai lukeminen. Varmistu että aamurutiinissa on jotain virkistävää, että päivä lähtee mukavasti käyntiin.
  4. Suunnittele päivääsi. Käytä muutama minuutti aamusta suunnittelemalla tulevaa päivääsi. Tunnista tärkeimmät asiat, jotka on saatava päivän aikana tehtyä ja varaa niille riittävästi aikaa päivästä. Hyvin rakennetulla suunnitelmalla on todennäköisempää, että päivä rakentuu merkityksellisten asioiden ympärille.
  5. Sisällytä taukoja ja lepohetkiä päiviin. Levon merkitys palauttavana hetkenä tuskin tulee kenellekkään uutena asiana, mutta kalenteriin merkitty lepotauko on tehokkaampi ratkaisu ja rytmittää päivää paremmin kuin työkoneen eteen äkillinen sippaaminen. Laadukkaan ja riittävän unen kannalta on myös tärkeää luoda rauhoittavat iltarutiinit, jotta yö ei mene pyöriessä.
  6. Johdonmukaisuus ja pitkäjänteisyys. Pitkäjänteisyys on avainasemassa rutiinien rakentumisessa. Pyri noudattamaan niitä päivittäin, mutta ole kuitenkin valmis mukautumaan tilanteisiin, mikäli jotain yllättävää ilmaantuu. Rutiinin muodostuminen tavaksi vie aikaa, joten ole kärsivällinen. Välillä tulee varmasti päiviä, kun jokin asia jää tekemättä, mutta suuressa kuvassa yksittäisillä päivillä ei ole merkitystä. Ole siispä armollinen itsellesi ja pyri muutokseen pitkällä tähtäimellä.
  7. Reflektoi ja mukaudu. Arvioi säännöllisesti rutiinejasi. Mikä tuntuu toimivan hyvin ja mikä tuntuu hyödyttömältä tai tarvitsee muokkausta. Ajan myötä mahdollisesti uusia merkityksellisiä asioita tulee mukaan elämään jolloin voit palata takaisin kohtaan 1. Loppupeleissä rutiinien tarkoitus on palvella ja helpottaa sen hetkisten tavoitteiden saavuttamista, joten ole tarpeen vaatiessa valmis muovaamaan niitä.
  8. Tukihenkilöt. Rutiinien ja tavoitteiden jakaminen sukulaisen tai ystävän kanssa voi keventää taakkaa harteiltasi. Prosessin tarkastelu toisen henkilön kanssa toisinaan voi motivoida ja varmistaa oikealla radalla pysymisen. Mikäli mahdollista niin liity yhteisöön tai ryhmään, missä ihmiset ovat samalla pyrkimyksellä. Kokemuksia ja ideoita jakamalla voit saada uutta pontta omaan tekemiseesti ja samalla auttaa myös muita.

Yhteenveto:

Voit saada elämäsi hallinnan tunteen takaisin rakentamalla rutiineja, jotka tukevat prioriteettejäsi ja tavoitteitasi. Karsi tarpeettomat asiat pois ja ole tarvittaessa itsekäs, jotta itsellesi tärkeät asiat saavat riittävän jalansijan. Rutiinit luovat rytmiä päiviin, helpottavat päätöksen teon vaikeutta ja luovat merkityksellisyyttä elämän pyörremyrskyyn.

Jaa tämä artikkeli